Вітамін D та наслідки його дефіциту в організмі

Вітамін D — це збірний термін, який використовується для опису кількох споріднених жиророзчинних сполук. Також відомий як кальциферол, вітамін D доступний у двох основних харчових формах:

  • Вітамін D2 (ергокальциферол). Ця форма міститься в грибах і деяких рослинах.
  • Вітамін D3 (холекальциферол). Ця форма міститься в продуктах тваринного походження, таких як яйця, риб’ячий жир, молочні продукти, або утворюється, коли ваша шкіра піддається впливу сонячного світла.

Як утворюється вітамін Д в організмі людини?

Активна форма вітаміну Д утворюється в шкірі з 7-дегідрохолестерину (так-так, саме з холестерину) під дією ультрафіолетових променів типу В (UVB). Потім переноситься спеціальним білком у печінку, де утворюється 25(ОН)D3 – кальцидіол. Звідти надходить у нирки, де під дією ферментів утворюється 1,25(ОН)2D3 – кальцитриол. Це найбільш активна форма, яка і забезпечує біологічну дію.

На будь-якому з цих складних етапів може статися збій, що призведе до дефіциту вітаміну Д.

Все просто: чим більше ви перебуваєте під відкритим сонцем, тим більше вітаміну Д утвориться в шкірі. Для вироблення вітаміну Д потрібен УФ-індекс вище 2 (УФ-індекс можна дізнатись на сайті прогнозу погоди). Однак в період з листопада по березень в Україні УФ-індекс переважно становить 0-2, тому ви можете хоч годинами перебувати надворі але вітамін Д не виробляється в шкірі у цей період. І скільки б ви не підставляли свої щічки зимовому сонцю, але результату, нажаль, не буде.

Варіантів є два.

Перший – брати квитки в теплі країни, насолоджуватись сонечком та запасатись вітаміном Д.

Другий — отримувати віт. D з їжею. Більше всього вітаміну D є у рибі жирних сортів: печінка тріски, лосось, сардини, скумбрія, тунець. Менший його вміст у яєчному жовтку, грибах шиітаке, сирі, молочних продуктах. 

Але набрати добову потребу вітаміну Д лише з їжі майже нереально!

Які функції вітаміну D?

Вітамін Д потрібен для всього нашого організму. Він зв‘язується напряму з ДНК та регулює роботу 200+ генів. Найбільш вивченою функцією є підтримка рівня кальцію і фосфору в крові, що сприяє засвоєнню цих мінералів із раціону та зміцнює скелетну систему. Але насправді вплив дуже широкий:

  • ендокринна система (як мінімум робота щитовидної залози та утворення інсуліну)
  • серцево-судинна система
  • нервова система
  • імунна система (гуморальний та клітинний імунітет)
  • робота головного мозку
  • функціональний стан м‘язів
  • шкіра, нігті, волосся
  • регенерація тканин організму
  • інші не до кінця вивчені аспекти

До чого призводить дефіцит вітаміну Д?

  • рахіт у дітей та остеомаляція (розм’якшення кісток) у дорослих;
  • зниження імунітету;
  • депресія, загальна слабкість і апатія;
  • випадання волосся;
  • порушення загоєння ран;
  • прогресування цукрового діабету 1 і 2 типу;
  • захворювання серцево-судинної системи;
  • підвищення ризику ожиріння;
  • загострення астми;
  • загострення синдрому полікістозних яєчників;
  • у 4 рази менше шансів на успішне штучне запліднення у жінок.

Хто знаходиться в групі ризику дефіцити вітаміну Д?

  • діти до 3 років;
  • вегани;
  • люди з ожирінням ( ІМТ>35);
  • люди з хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки;
  • люди літнього віку;
  • вагітні.

Як взнати чи є у вас дефіцит вітаміну Д?

Все просто, здати кров на 25-Гідроксивітамін Д (25(OH)D) – це єдиний аналіз, який покаже, чи маєте ви або ваша дитина дефіцит вітаміну Д.

Яка профілактика дефіциту вітаміну Д?

  • В Україні досить приймати “сонячні ванни” протягом 10-15 хвилин з 10:00 до 15:00 з квітня по жовтень, щоб у нашій шкірі синтезувалася достатня кількість вітаміну Д, адже саме в цей період УФ-індекс складає більше 2-ох.
  • Взимку ми не отримуємо вітамін Д від сонця в наших широтах (крім високогір’я) — УФ-індекс в цей період року 0 – 2. Це стосується також літнього ранку і вечора — індекс завжди нижче 2-ох. Тому в період низької інтенсивності УФ-випромінювання вітамін Д не утвориться, скільки б ви часу не проводили на сонці.
  • МОЗ та Американська асоціація педіатрів рекомендують давати дітям з народження до 3 років вітамін Д круглорічно (і влітку теж);
  • Від народження до 1 року 400 МО (МОЗ рекомендує 500 МО) щоденно;
  • Від 1 року до 3 років – 1000-1500 МО щоденно;
  • Дорослі повинні вживати від 1000-2000МО, взимку дозування збільшують (дозу визначає ваш лікар на основі аналізів, стану здоров’я, віку, статі, індексу маси тіла).

Вітамін D токсичний у високих дозах.

Людям, як правило, рекомендується уникати перевищення верхньої межі споживання вітаміну D, яка становить 4000 МО на день для дорослих.

Найсерйозніші симптоми викликані небезпечно високим рівнем кальцію в крові, який може завдати шкоди серцю та ниркам. Симптоми включають:

  • головний біль;
  • нудоту;
  • поганий апетит;
  • втрату ваги;
  • втому;
  • хвороби нирок і серця;
  • високий кров’яний тиск:
  • аномалії розвитку плода.

Проведення тривалого часу на сонці не призводить до токсичності вітаміну D, але додатковий прийом великої кількості може бути шкідливий.

Пам’ятайте, що дозування вітаміну Д підбирається індивідуально лікарем після здачі аналізу на 25-Гідроксивітамін Д (25(OH)D), в залежності від рівня недостатності вітаміну Д. Оскільки при тривалому прийомі високих доз вітаміну Д він стає токсичним для організму!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram

Читайте наступні статті розділу "Дієтологія"